U bevindt zich hier: SPARTA 90 JAAR

SPARTA 90 JAAR

SPECTACULAIRE JUBILEUMSHOW

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver, het 90-jarig jubileum van Sparta Maasdam. Maanden van te voren werden acts gemaakt, vrijwilligers en sponsors gezocht, planningen gemaakt, prachtige kostuums genaaid, muziek gezocht en dingen uitgeprobeerd in Sporthal Duyvesteyn en dat was goed zichtbaar afgelopen weekeind.

Zaterdagmorgen vanaf 8 uur waren vele vrijwilligers actief bezig toestellen, decoratiematerialen, planten, decors en tribunes te versjouwen naar de Kees Verkerkhal in Puttershoek, want dat was de plaats waar de show plaatsvond. Na een paar uur opbouwen van het toneel, klaarzetten van alle benodigde spullen en versieren van het geheel was het heel even tijd voor een kop koffie. Om 10.45 kwamen de eerste deelnemers voor een generale repetitie en de acts werden in combinatie met professionele geluid- en lichtinstallatie en de sjouwploeg doorgenomen. De repetitie verliep niet vlekkeloos, maar er was nog genoeg tijd voor evaluaties ingepland.

Om 14.00 uur was alles klaar om het publiek te kunnen ontvangen. De sfeer in de zaal was erg gezellig maar ook wel gespannen hier en daar. Nu moest alles op zijn plek vallen. Al het oefenen en alle energie die erin gestoken was moest eruit komen.
Vanaf 14.30 uur kon het publiek de zaal in waar zij een mooi programmaboekje kregen, gedrukt door De Snelle Drukkers. Al snel zat de zaal propvol, maar dankzij de extra tribunes die via de gemeente geleend waren kon iedereen zitten. Volgens een bestuurslid was er ruim 300 man publiek aanwezig, de 75 deelnemers en ruim 40 vrijwilligers niet meegerekend. Tot vreugde van het bestuur waren er ook veel speciaal genodigden aanwezig, zoals ereleden, trainers en bestuursleden van andere turnverenigingen in de Hoeksche Waard, een afgevaardigde van de gemeente Binnenmaas en vele anderen.

De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van 2 tot 65 jaar. Om 15.00 uur startte het zeer volle, gevarieerde programma met als thema film en musical. Na een spectaculaire opening, die werd gepresenteerd door selectieleden en recreanten achter en voor een groot wit doek waarop de profielen van de dansende en turnende turnsters mooi te zien waren, werd het programma in hoog tempo voortgezet. In de daarop volgende 3 uur durende show flitste diverse films en musicals voorbij. Op mooie muziek en mooie afwisselende lichteffecten dansten, turnden en acteerden de leden van Sparta de show aan elkaar. Mede dankzij de presentator, die het publiek bezighield wanneer het klaarzetten van de toestellen iets langer duurde, waren er weinig momenten waarop niets te zien was en het publiek zat vaak ademloos toe te kijken.

Onder leiding van Debbie v/d Velden traden de kleinsten op als diertjes uit Jungle Book en de kleuters waren Pink Panters met mooie roze snoetjes, oren en staartjes . De leiding had een strakke dans ingestudeerd op muziek uit de film Men in Black. 3 meiden, die zich Charlies Angels, noemden kwamen mysterieus en spannend het toneel op en lieten daarna hun wedstrijd vrije oefening zien. De meisjes van 7 en 8 jaar dansten en gymden op de muziek van Grease en zagen er prachtig uit. Als rode draad acteerden 3 turnsters van de selectie als echte filmdiva’s tijdens het opzetten van de toestellen. Het zangkoor de Eigenwijsjes uit Maasdam was ook aanwezig en de kinderen traden 3 keer op met mooie liedjes van Ciske de Rat, Annie en de Sound of Music onder leiding van Els In ‘t Veld. Als laatste voor de pauze lieten de meisjes tot 11 jaar van selectie een leuke en ontroerende musicalmedley zien waarbij de allerkleinsten het poppenkaststukje uit de Sound of Music vertolkten en de iets oudere meiden waren verkleed als de weesmeisjes uit Annie. Er werd gedanst en geturnd in deze act, die is gemaakt en ingestudeerd door Esther van der Laarse.

In de pauze werd de zaal omgetoverd tot het decor van Pirates of the Carribean. Met een houten decorboot van 15 meter was het gemakkelijk de sfeer op te roepen die bij de volgende act paste. Overal stonden palmen, een decor met golven en piratenspullen in en rond de boot. Men waande zich in het Caribisch gebied. Iedereen had alles uit de kast getrokken en overal spullen verzameld bij winkels en bedrijven. Ondertussen konden de toeschouwers een kopje koffie drinken in de kantine. Ook was er een enveloppenspel en voor de kleinsten een grabbelton om zo een begin te maken voor de aanschaf van Sparta’s wens ‘een eigen airtumblingbaan’.

Na de pauze werd meteen gestart met de Pirates of the Carribean. De act is gemaakt door Annemarieke de Jong en werd uitgevoerd door turnsters van de selectie vanaf 11 jaar en de leiding en hulpleiding. Via touwen aan het plafond kwamen twee piraten naar beneden gevlogen en na een schermact en dans op de balk sprongen de turnsters naar hartenlust op de airtumbling, een grote opblaasbare springbaan van 15 bij 3 meter. Allerlei sprongen passeerden de revue en er werd afwisselend gedanst en geacteerd. Deze act werd een echt spektakel en de meiden straalden van plezier. De recreantenmeisjes van 9 t/m 12 jaar lieten zien echte cowgirls te zijn op opzwepende westernmuziek. Ook de conditiegroep met de wat oudere leden deden mee en lieten een leuke dans zien op muziek van The Wizz, ingestudeerd onder leiding van Judith Meijer.

Na wat soloacts door de selectie en een prima geslaagde sponsoractie ‘Sparta over de kop in 2 minuten’ (waarbij 65 recreanten en selectieleden tegelijk zoveel mogelijk keer over de kop gingen) volgde nog een optreden van de hele selectie onder leiding van Annemarieke de Jong. Op schitterende muziek uit de musical Tarzan, werden de toeschouwers meegenomen naar de jungle van Tarzan en Jane en men maakte kennis met apen, slangen, vlinders en panters. Er werd gedanst, geturnd, gezwaaid, gesprongen en geslingerd in een hoog tempo waarbij groot en klein samenwerkte.

Tot slot werd door de gehele club een dans getoond waarbij lichtgevende armbandjes en lampjes door de zaal flitsten die de deelnemers hadden ontvangen. Alle leeftijden liepen door elkaar op de vloer en het was een leuke, gezellige afsluiting van een zeer geslaagde show, die mede dankzij vele vrijwilligers en sponsors kon plaatsvinden.


TRAILER SPARTA-DVDDVD 90-JARIG JUBILEUM

Het is bijna zover. De dvd van de jubileumuitvoering is in de afrondingsfase. Dat betekent dat het niet lang meer gaat duren voordat we de dvd’s uit kunnen leveren. Degenen die de dvd al betaald hebben, zullen hem van ons ontvangen. Voor de mensen die de dvd nog niet besteld hebben, er zijn er nog te koop. De dvd kost € 6,50.